Wat is het doel van een keto dieet

Het ketodieet wordt tegenwoordig vooral gebruikt om af te vallen of droog te trainen (je verbrandt immers razendsnel vet). Maar wat is nu eigenlijk het doel van een ketogeen dieet? In dit artikel geven we je antwoord op die vraag.

 

Epilepsie

Het ketogeen dieet wordt als behandelmogelijkheid gezien voor mensen met epilepsie bij wie medicijnen niet of nauwelijks werken. Het keto dieet kan zorgen dat aanvallen verminderen. Er wordt wel eerst gekeken of epilepsie met medicijnen of hersenchirurgie te behandelen valt. Is dat niet het geval? Dan kunnen zowel volwassenen als kinderen gebruik maken van een ketogeen dieet.

De exacte ‘werking’ is moeilijk te achterhalen en nog onbekend, maar kort gezegd zorgt het ketogeen dieet ervoor dat er minder epileptische activiteit ontstaat in de hersenen. Daardoor nemen de aanvallen af.

 

Intensief dieet

Het keto dieet is erg intensief en kan niet zomaar worden gevolgd door mensen met epilepsie. Vaak wordt iemand hier in beleid in het ziekenhuis of in een epilepsiecentrum. Een diëtist en medisch specialist zullen iemand hier goed in begeleiden. Nadat het dieet goed is aangeslagen zal er scherpe controle blijven en na enkele jaren kan het dieet zelfs worden afgebouwd en beëindigd.

Er zijn verschillende vatrianten van het ketogene dieet welke bij epilepsie gebruikt kunnen worden. Naast het klassieke ketogeen dieet zijn er ook het MCT dieet en het Modified Atkins dieet. De belangrijkste verschillen zitten in de inname van de hoeveelheid vet.

 

Effect van het ketogeen dieet op epilepsie

Wat is het effect van het keto dieet op epileptische aanvallen? Er is veel onderzoek naar gedaan. Op dit moment lijkt het erop dat bij een derde van de gebruikers de aanvallen niet verminderen en bij twee derde van de gebruikers de aanvallen met de helft of meer dan de helft verminderen.

 

Afvallen (en spieren opbouwen)

Helemaal los van epilepsie staat het nieuwe doel dat mensen hebben met het ketogeen dieet: afvallen of spieren opbouwen.

Met het ketodieet kun je razendsnel vet verbranden. Voor veel gebruikers is dat voldoende. Andere gebruikers willen daarnaast spieren opbouwen en droogtrainen. Of dat daadwerkelijk lukt, is een tweede. De meningen verschillen erover. Anders dan bij een eiwitdieet (waarbij eiwitten de spieren voeden) voeden vetten de spieren niet.

Het belangrijkste doel bij afvallen is dat mensen in ketose komen.

 

Ketose

Ketose is de reactie van je lichaam om te kunnen overleven wanneer je weinig eet. Er worden tijdens ketose ketonen aangemaakt. Deze stoffen ontstaan wanneer de lever vetten afbreekt. Met een keto dieet dwing je je lichaam tot deze ketose.

Die ketose leidt tot een aantal voordelen, waarvan afvallen de voornaamste is. Ketose zorgt er direct voor dat je gewicht verliest en zet vetten in als brandstof. Maar ketose vermindert ook het insulineniveau in je bloed, waardoor insuline (suikers) niet als vetten kunnen worden opgeslagen. Met andere woorden: je lichaam wordt een vet verbrandende machine als je ketogeen eet!

 

Wil je meer weten of starten met het keto dieet? Lees dan ons artikel over het ketogeen dieet voor beginners.

Geef een reactie