Hoe raak je snel in ketose

Het ketodieet heeft tot doel om je in ketose te laten komen. In ketose wordt je lichaam gedwongen om de huidige vetvoorraad te verbranden om aan energie te komen. Om in ketose te komen dien je de inname van koolhydraten danig te beperken. Het ketogeen dieet helpt je hierbij.

Wat is nu de beste manier om snel in ketose te raken? In dit artikel geven we het antwoord op die vraag.

 

Ketose

Het uitgangspunt van het ketogeen dieet is dat je door het eten van weinig koolhydraten en vooral veel gezonde vetten, snel in ketose kunt raken. De verhoudingen kunnen iets verschillen, maar komen ongeveer neer op 80% vetten en 20% eiwitten. Koolhydraten worden tot een minimum beperkt (en liefst nog helemaal uit het dieet verwijderd).

Dit ketogeen dieet komt overeen met de strengste fase in een gewoon koolhydraatarm dieet. Het belangrijkste verschil is echter dat je bij een koolhydraatarm dieet relatief veel eiwitten nuttigt. Die houden ketose tegen (en verhogen je insulineniveau) en zijn dus niet aan de orde in een ketogeen dieet.

 

Minimaal aantal koolhydraten in het begin

Wanneer je start met een keto dieet blijft het aantal koolhydraten dat je mag eten echt minimaal. Deze beginfase duurt een dag of drie en richt zich erop om je zo snel mogelijk in ketose te laten komen.

Zodra je in ketose bent, worden vetten uit het dieet gehaald en het aantal eiwitten verhoogd. Het is belangrijk om goed te blijven meten of je in ketose blijft.

Er wordt toegewerkt op een inname van 65% vetten, 30% eiwitten en (maximaal) 5% koolhydraten.

 

Sneller in ketose door vasten?

Het klinkt heel logisch en heel veel mensen doen het: vasten om in ketose te raken. Het idee is niet zo raar. Je lichaam krijgt geen energie meer binnen en is dus genoodzaakt om oude energie (vetten) op te maken.

Volledig vasten is echter niet aan te raden. Je lichaam heeft energie nodig om te kunnen functioneren én te voorkomen dat je spieren worden afgebroken om aan energie te komen.

Toch zijn periodes van vasten niet verkeerd. Onbewust doen veel mensen dit al. Bijvoorbeeld als ze voor het ontbijt niets eten of na het avondeten tot ze gaan slapen niets meer nuttigen. Je lichaam is dan korte tijd aan het vasten en kan zo in ketose komen.

 

Meer bewegen om in ketose te komen

Actief sporten en meer beweging helpen je zeker om nog sneller in ketose te raken. Wanneer je aan het sporten brengt wordt je voorraad glycogeen aangesproken en dat is nodig om in ketose te raken.

Deze glycogeenvoorraad wordt onder normale omstandigheden weer aangevuld als je koolhydraten eet, maar dat doe je bij een ketodieet niet. De voorraad blijft dus zeer laag en je lever gaat meer ketonen aanmaken. Sporten kan dus helpen om sneller in ketose te komen, maar je dient dit wel even de tijd te geven. Je lichaam zal eraan moeten wennen en soms kan het twee weken of meer duren voor dat het geval is.

 

Bereiding van voeding

Ook bij de bereiding van je recepten kun je meer doen om sneller in ketose te raken. Zo zou je MCT olie kunnen gebruiken (MCT staat voor medium chain triglyceriden), welke zowel direct als energie gebruikt kunnen worden of snel worden omgezet in ketonen. Kokosolie is een voorbeeld van een product dat je hiervoor kunt gebruiken.

 

Ben ik in ketose?

Om te controleren of je in ketose bent, moet je je urine controleren. Daar zijn speciale ketosticks voor. Deze ketosticks zijn urinestrips en kun je bij de drogisterij halen.

Je moet je urine bewaren en de stick erin houden. De stick zal van kleur veranderen als er ketonen in de urine aanwezig zijn. Hoe donkerder de kleur, hoe meer ketonen er in de urine aanwezig zijn.

Een snellere manier om te bepalen of je in ketose bent is door je adem te laten ruiken. Mensen die in ketose verkeren hebben adem die naar aceton ruikt.

 

Goed van start

Wil jij goed van start met een ketogeen dieet? Misschien is de Keto Revolutie wel iets voor jou. In dit online programma wordt je zeer goed en uitgebreid geïnformeerd en aan de hand genomen om in ketose te raken. Wij mogen je dit pakket met een fikse korting aanbieden.

Keto Revolutie bestellen (met korting)

 

Geef een reactie