Alcohol en het keto dieet

Het is een gedisciplineerd dieet, maar juist daardoor erg effectief. Toch lopen mensen in het keto dieet regelmatig op tegen alcohol. Hoe zit het nu met alcohol en een ketogeen dieet? Moet je alcohol volledig vermijden of mag je best af en toe een borreltje nuttigen?

Ook bij alcohol spelen koolhydraten een belangrijke rol. Alcoholische dranken bestaan namelijk voor een groot deel uit enkelvoudige (en dus slechte) koolhydraten.

Omgaan met alcohol tijdens een keto dieet, hoe doe je dat?

 

Alcohol

Een flesje bier heeft een compleet andere samenstelling dan een glas bier. En beiden verschillen weer van een bodempje whiskey. Het enige wat deze drankjes gelijk hebben is dat er alcohol in zit. Alcohol is op zichzelf niet anders in deze drankjes. Het molecuul blijft altijd gelijk, maar de uitwerking hangt af van wat er nog meer in het drankje zit.

Dat biedt perspectieven voor mensen die een keto dieet volgen. Want nee, alcohol is niet bij voorbaat al helemaal verboden in een ketogeen dieet. Er zijn echter welke strakke richtlijnen, waardoor lang niet elke alcoholische versnapering is toegestaan.

 

Beginners kunnen beter wel alcohol mijden

Voordat we de alcoholische dranken gaan opsommen die je wel en niet mag nuttigen tijdens het keto dieet, is het goed om te weten dat beginners beter wel even helemaal kunnen stoppen met alcohol.

Alcohol heeft namelijk effect op de opgeslagen vetten in je lichaam. Door alcohol te drinken blokkeer je als het ware de verbranding van deze opgeslagen vetten. Je valt dus niet af. Ook kan het gevolgen hebben voor ketose.

Beginners moeten dit eerst aanvullen en begrijpen, zodat ze gerichter alcohol kunnen drinken zonder dat dit hun ketoseproces schaadt.

 

Keto dieet en alcohol – Lijst van verboden alcoholische dranken

Wil je succesvol zijn in het ketogeen dieet? Dan volg je de strakke richtlijnen die we al eerder met je deelden én houdt je je aan de lijst van verboden alcoholische dranken.

Deze dranken zijn niet toegestaan:

 • Bier
 • Wijn (rood, wit en rosé)
 • Cocktails
 • Frisdrankmixjes zoals Bacardi Cola of Cola Rum
 • Alle likeurtjes waar suikers en koolhydraten in zitten

 

Keto dieet en alcohol – Lijst van toegestane alcoholische dranken

Er valt al veel af als je naar de lijst van verboden alcoholische dranken krijgt. Blijft er dan niets over dat je wel mag drinken? Jawel hoor, het zijn alleen dranken die je mogelijk niet gewend bent.  Het gaat om doorzichtige sterke dranken (dus niet gesuikerd of voorzien van kleurstoffen) met een alcoholpercentage van 35 tot 50 procent. Het zwaardere werk.

Het gaat dan om:

 • Rum
 • Whiskey
 • Brandewijn
 • Cognac
 • Tequila
 • Vodka
 • Gin

Besef wel dat je gewichtsverlies tijdelijk even kan stoppen als je deze alcoholische dranken nuttigt.

Als je wil mixen met deze dranken, kan dat met drankjes die geen effect hebben op ketose, zoals water met zoetstoffen en cola light of bruisend water (spa rood).

 

Nadelen van alcohol tijdens het keto dieet

Het is niet zo dat het drinken van alcohol wordt aanbevolen of aangemoedigd tijdens het volgen van een ketogeen dieet. Er zijn dan ook redelijk wat nadelen. Hieronder sommen we de belangrijkste nadelen voor je op:

 • Mensen die een ketogeen dieet volgen worden sneller dronken. Dit heeft te maken met de wijze waarop je eet en hoe de alcohol door je lichaam tot zich zal worden genomen. Op zich hoeft dit geen nadeel te zijn, want mensen vinden het niet altijd erg om dronken te worden. Maar als je normaal gesproken nog wil rijden en je aan de maximale limiet wil houden, is het goed om te beseffen dat het met een ketodieet net even verkeerd kan vallen.
 • De kater kan heftiger zijn als je een keto dieet volgt. Dat komt onder meer doordat je uitgedroogd bent en de elektrolytenhuishouding in de war is geschopt. Om dit te voorkomen is het aan te raden om naast elk glaasje alcohol een flink glas water te drinken. Hiermee hydrateer je je lichaam.

 

Conclusie

Het mag duidelijk zijn dat het aanbevolen wordt om tijdens een keto dieet geen alcohol te drinken. Zeker beginners kunnen alcohol beter laten staan als ze succesvol willen zijn. Aangezien de mensen die een keto dieet volgen doorgaans erg veel discipline hebben, zou dat op het gebied van alcohol niet anders hoeven zijn. Je hebt immers een doel voor ogen.

Maar is er dan een feestje waar de nodige alcohol wordt geschonken en waarvan jij vindt dat je niet kunt achterblijven? Dan zijn er richtlijnen die ervoor zorgen dat je alcoholinname het ketodieet niet in de weg zal staan. Wel is het daarbij belangrijk om te beseffen dat je tijdelijk niet af zal vallen en dat er ook consequenties aan het drinken van alcohol zitten, zoals een zwaardere kater dan normaal en de kans om heel snel dronken te worden.

Geef een reactie